Dikke pret met Rubens

Peter Paul Rubens 1577 - 1640

Rubens heeft bijna zijn hele leven vlakbij Antwerpen gewoond. Hij is vooral bekend geworden door zijn schilderijen met mollige vrouwen. Stevige vrouwen worden daarom nog steeds een “Rubenstype “genoemd.
In de tijd van Rubens keek men anders tegen mollige mensen aan dan nu. Omdat veel mensen toen arm waren werd een mollig figuur mooi gevonden. Iedereen kon dan aan je zien dat je genoeg geld had om eten te kopen. Als je daarbij ook nog een bleke huid had kon men ook nog zien dat je geen buitenarbeid hoefde te verrichten, zoals de boerenarbeiders. Nu vinden we een bruin kleurtje tegenwoordig wel mooi, maar teveel gewicht wordt juist als lelijk ervaren.


Opdracht

Als je nu slank bent laat je daarmee zien dat je gezond eet en genoeg aan sport doet. Een bruin kleurtje laat zien dat je genoeg geld hebt om lekker met vakantie te gaan.
Maar is dik nu altijd lelijk? Men zegt niet voor niets dat iemand een lekkere dikkerd is bijvoorbeeld. Jij gaat nu op internet plaatjes zoeken van dikke en het liefst bekende mensen, zoals acteurs en actrices of zangers die wel dik zijn maar zich daar niet voor schamen. Mensen met een paar pondjes teveel die er gewoon leuk en gezellig uitzien. Print en knip ze uit en maak een collage in Rubensstijl. Een hedendaagse Rubens door jou gemaakt dus.

Rubens vs Fat

Rubens Garden

Download een afbeelding van een Rubensschilderij. Bedenk goed of de afbeelding geschikt is om plaatjes overheen te plakken straks.

Rubens Garden Bewerkt

Daarna knip je de plaatjes die je gedownload hebt uit om ze vervolgens in het schilderij te plakken. Denk je dat Rubens, als hij nu zou leven, deze mensen als model zou gebruiken voor zijn schilderijen? Leg uit waarom je denkt dat hij dat wel of niet zou doen.

Na deze opdracht weet je wat er met een Rubenstype bedoeld wordt en wie Rubens was. Je weet dan ook waarom er nu anders tegen dik zijn aangekeken wordt dan in de tijd van Rubens. Je hebt ook geleerd om door middel van een zoekopdracht zoektermen te gebruiken om de juiste plaatjes te downloaden. Verder heb je nauwkeurig geknipt en gevoel ontwikkeld voor compositie.

krant Lijm A2 Schaar PC

Artido > terug