Goya en Maatschappij

Francisco Goya 1746 - 1828


Goya was een Spaanse kunstschilder en graveur en leefde voornamelijk in Madrid, de hoofdstad van Spanje. Hij maakte vooral opdrachten voor de Koninklijke familie en hoge geestelijken. Francisco Goya kon hier goed van leven omdat Spanje toen een heel rijk land was. Hij schilderde heel veel portretten omdat belangrijke mensen graag een portret van zichzelf wilden hebben. Goya maakte net als Rembrandt van Rijn ook heel veel etsen. Een ets kun je meerdere malen drukken en zo heb je in korte tijd veel werk om te verkopen. Francisco Goya was dus een slimme kunstenaar.
Net zoals heel veel kunstenaars had Francisco Goya een eigen mening. Hij keek in die tijd heel erg naar alle misstanden in de samenleving. Francisco Goya houdt zich bezig met thema's als corruptie van de kerk en de adel, hekserij, kindermisbruik, gierigheid, en het veel te uitdagende gedrag van jonge vrouwen. Zijn beroemde serie etsen, “Los Caprichos” wat min of meer bevlieging of fantasie betekent, laat monniken, prostituees, en dieren zien die optreden als menselijke dwazen. Goya laat op deze manier zien wat er mis was in de maatschappij van toen.


Hieronder enkele etsen van die misstanden. Probeer maar eens te bedenken waarom Goya deze etsen heeft gemaakt. Waar heeft het mee te maken?

Misstanden 1 Misstanden 2

Opdracht


We gaan een pentekening maken met als thema “wat kan absoluut niet meer in de maatschappij van deze tijd”? De bedoeling is dat je dus een spotprent ontwerpt.
Om aan een goed idee te komen zoek je  een onderwerp uit, over iets wat momenteel heel erg in het nieuws is. Je kunt hiervoor internet gebruiken maar ook in de krant of de dagkrant zoeken (Spits of Metro). Zoek er ook bestaande plaatjes bij. Na afloop moet je wel wat kunnen vertellen over de tekening die je hebt gemaakt.

Stap 1


Bedenk over wie je een spotprent wilt maken en waarom.


Stap 2


Teken met potlood eenvoudige spotprent. Je mag ook een gevonden plaatje natekenen als je er maar wel humor in verwerkt. Zie voorbeeld.
Op deze tekening zie je bijvoorbeeld dat een bekende politicus een varkensneus en oren gekregen heeft. Om dit goed te kunnen tekenen heb je dus een plaatje nodig van degene waar je spotprent over gaat en van het dier of ding dat je erin gaat verwerken. In dit geval is dat dus een varken.


Stap 3


Ga de tekening opvullen door te arceren zoals in het voorbeeld.

Een spotprent of karikatuur mag best iemand belachelijk maken, daar is zo'n prent voor bedoeld.

Maak er een mooie afbeelding van. Helemaal mooi is het natuurlijk als iedereen die jouw tekening straks ziet direct snapt wie ermee bedoeld wordt.

Wilders Portret Varken Wilders spotprent

Na deze les heb je leren nadenken over de wereld om je heen. Je weet nu wie Goya was en waarom hij deze onderwerpen koos om te schilderen. Je hebt een keuze leren maken over wat jij goed of fout vindt. Je hebt leren zoeken naar plaatjes waar dit duidelijk in naar voren komt. Je hebt veel van je fantasie gebruikt om er een spotprent van te maken.

Gum Krant A3 A4 2B 4B PC Schaar

Artido > terug