Droom

Eugène Delacroix 1798 - 1863


Delacroix was één van de belangrijkste kunstschilders uit Frankrijk. Door de eeuwen heen is de schilderkunst steeds veranderd. In de tijd waarin Delacroix leefde schilderde men vooral over gevoel en verbeelding. Dit noemde men de tijd van de Romantiek. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld maar iedereen heeft het wel in zich. We dromen allemaal wel van iets. Meisjes dromen van een mooie bruiloft met een schitterende jurk in het wit.
Jongens dromen wat vaker van een spannende baan zoals die van piloot. In landen van oorlog dromen mensen van vrede en vaak is het einde van die oorlog niet in zicht.
In de tijd dat Eugene Delaroix leefde droomde men in Frankrijk over vrijheid. Er waren grote verschillen tussen arm en rijk. De rijken hadden het echt voor het zeggen en voor de armen was vrijheid een groot begrip. Delacroix maakte in zijn verbeelding een schilderij over de vrijheid van Frankrijk waarin arm en rijk gelijke rechten zouden krijgen.
Het volk is hiervoor in opstand gekomen en men noemde dit de Franse revolutie.

Franse Revolutie

Opdracht

Stap 1


Schrijf in ongeveer tien zinnen een romantische droom op. Dit verhaal kan gaan over:
  1. Jezelf, hoe zie ik mijn toekomst!
  2. Vrede op een plaats op aarde!
  3. Een verbetering in stad of land!

Stap 2


Ga een poster maken die met de verbeelding van je verhaaltje te maken heeft.
Je knipt hiervoor plaatjes uit een tijdschrift die met je onderwerp te maken hebben.
Je kunt ook plaatjes op internet zoeken en die uitprinten.
Neem een groot vel papier 50 x 65 centimeter en maak een leuke compositie over je onderwerp. Je mag natuurlijk ook tekst verwerken in je poster.
Laat vooral je verbeelding werken. Hieronder enkele voorbeelden van een poster.
Maak er een mooie poster van en vraag aan de docent of je hem ergens op mag hangen in je school als je klaar bent. Veel plezier.

Anti War 2 Help ik ben de beste

Anti War een

Na deze les weet je wie Delacroix was, wat hij schilderde en waarom. Je hebt ook geleerd om een droom of fantasie van jezelf onder woorden en in beeld te brengen. Je hebt geleerd om plaatjes van een speciaal onderwerp op te zoeken in tijdschriften of op internet. Je hebt geleerd om een mooie interessante poster te ontwerpen en in elkaar te zetten.

A2 Kleurpotlood krijt lijm liniaal mes PC

Artido > terug