Wie is wie....

Toine Bakermans - 50 jaar oud, geboren in Breda thans woonachtig in Rotterdam. Toine is de oudste uit een gezin met drie kinderen. Vader verdiende de kost als automonteur en werkte tot laat in de avond om zijn gezin te onderhouden. Moeder deed het huishouden. Toine heeft twee dochters uit verschillende relaties en drie kleinkinderen.

Van LTS-er tot HBO-er - met Toine ging het in de puberteit behoorlijk mis. Al vroeg kwam hij in aanraking met Politie en Justitie. De schoolbanken verliet hij op 14-jarige leeftijd. Lange tijd verging het hem niet goed. Hij verbleef bijna 20 jaar in gevangenissen. Tijdens zijn laatste detentie ging Toine als autodidact aan de slag. In 2005 op 45-jarige leeftijd keerde hij terug in de schoolbanken. Hij studeerde in januari 2010 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Het is een ontwikkeling geweest die hem met beide benen op de grond heeft gezet. De aandacht voor zijn omgeving was verslapt. En laten we wel wezen, zit de maatschappij te wachten op een veroordeelde bankrover? Het antwoord is ja, iedereen verdient een tweede kans en zelfs wel een derde of een vierde. Met dit gegeven ging hij aan de slag. Hij stelde zichzelf de vraag: wat is het keerpunt geweest? Het is begonnen met beeldende kunst. Hij leerde kijken naar de omgeving en natuur. Mensen en culturen kregen opnieuw een plaats, nu kan hij weer functioneren zoals het hoort. De uitkomst van dit alles is dat hij een product in ontwikkeling heeft om de zelfredzaamheid van mensen, die dit nodig hebben, te bevorderen.

Toine Bakermans - aangenaam

 

Freek Kraus - Freek Kraus is de coach-ondernemer